COOLna

….dědictví času a kultury…


tibetské momos

● cibule ● olej ● sůl ● 1 kávová lžíce sezamového oleje ● 900 g mletého jehněčího nebo hovězího masa (případně zeleninu, pokud děláme zeleninové momo – zelí, mrkev, zázvor, česnek) ● 2 misky hladké mouky ● kmín ● 2 polévkové lžíce sójové omáčky ● studená voda

Jak postupujeme? Nejprve si připravíme těsto. Promícháme 2 misky hladké mouky se čtvrt až půl sklenicí vody, přidáme půl lžičky oleje a trošku soli. Vodu i olej přidáváme opatrně, těsto zaděláváme asi 4-5 minut, mělo by být jemné a vláčné. Těsto necháme odstát v pokojové teplotě. Nyní si připravíme náplň, záleží na každém, jakou náplň zvolí.

Masová směs:
K masu přidáme horkou vodu, nakrájenou cibuli, olej, sůl a koření a vše dobře promícháme. Z těsta vyválíme placku a vykrájíme kolečka zhruba o průměru 10 cm. Na dně pařáku necháme vařit vodu. Na každé kolečko těsta vložíme masovou směs, přehneme a okraje přitiskneme. Místo, kde překládáme okraje, potřeme vodou. Paráček potřeme olejem, aby se knedlíčky nepřilepily, vaříme v páře 5 až 7 minut.

Zeleninová směs:
Cibuli, zelí a mrkev nakrájíme nadrobno. Do pánve dáme olej, osmažíme cibuli, přidáme cibuli, česnek, zázvor, zelí a mrkev, směs osolíme. Když zelenina změkne, je hotová. Z těsta vyválíme placku a vykrájíme kolečka zhruba o průměru 10 cm. Na dně pařáku necháme vařit vodu. Na každé kolečko těsta vložíme zeleninovou směs, přehneme a okraje přitiskneme. Místo, kde překládáme okraje, potřeme vodou. Paráček potřeme olejem, aby se knedlíčky nepřilepily, vaříme v páře 5 až 7 minut.

Udělej mi radost a pozvi mě na kávu. Opravdu mě potěší, když jsi ji jednou nebudu muset koupit sama.



krematorium